Memòria 2008 del CES
 
RESUM. CAPÍTOL II MERCAT DE TREBALL I POLÍTIQUES D’OCUPACIÓ

 

Aquest capítol intenta ser un recull del comportament de l’activitat, l’ocupació i l’atur a la nostra comunitat autònoma durant l’any 2009 mitjançant una anàlisi que aquest any inclou una visió més completa del panorama europeu i nacional i de la situació dels joves en el mercat de treball, tot relacionat amb les polítiques d’ocupació, la formació i l’orientació. Així, el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social al llarg de l’any 2009 ha estat, de mitjana, de 422.638 persones amb una caiguda del -6,5%. Per comparació a les dades del 2008, s’ha produït un descens de 29.603 treballadors afiliats, dada que se suma al descens que ja es va produir l’any 2008, quan l’afiliació baixà un 0,76%.

Per branques d’activitat, durant el 2009 es registra un descens en el nombre d’afiliacions en tots els sectors, especialment en el sector agrari i pesquer i el de la construcció (amb un 18,3 i un 17,1 per cent respectivament). El sector de serveis, amb una disminució de població afiliada respecte del 2008 del 4,8%, registra una disminució de població afiliada més moderada durant el 2009. D’altra banda, el 76,7% dels afiliats són afiliats al règim general, davant el 19,9% que presenta el règim d’autònom, amb una evolució negativa durant els darrers anys. És destacable l’augment en el règim de treballadors agraris, que durant el 2009 ha incrementat l’ocupació un 12,7%.

Les Illes Balears continuen essent la comunitat autònoma amb el percentatge més elevat de població de nacionalitat estrangera, amb el 22% sobre el total de població, fet que resulta significatiu si tenim en compte que la població ocupada estrangera va registrar una mitjana anual de 74.033 treballadors d’alta, cosa que representa el 17,5% del conjunt de treballadors d’alta a la Seguretat Social. Així, les Balears continuen essent la comunitat autònoma amb el major pes de població estrangera sobre el total de treballadors d’alta a la Seguretat Social, com ja passava l’any 2008. Es tracta d’un col·lectiu, el dels estrangers, que s’ha vist especialment afectat per la situació actual de crisi, amb un descens evident en la participació laboral.

D’acord amb les dades que ofereix l’enquesta de població activa (EPA), cal remarcar l’evolució negativa (–16,5%) de la població assalariada amb contracte temporal, davant l’augment moderat de l’ocupació indefinida (0,5%), que només presenta un comportament positiu durant el tercer trimestre de l’any. Segons la variable de sexe, l’ajust de l’ocupació és més acusat entre els homes, ja que la fallida en el sector de la construcció es configura com la causa fonamental de la disminució i la pèrdua d’ocupació masculina.

La taxa d’atur s’ha situat el 2009 en el 18,1% de mitjana, a gairebé 8 punts per sobre de la taxa d’atur del 2008. Així, les Illes Balears ocupen la novena posició pel que fa a la taxa d’atur més alta en el rànquing per comunitats autònomes. Pel que fa a la taxa d’ocupació, les Balears tenen la segona taxa d’ocupació de joves menors de 30 anys més elevada de l’Estat amb un 53,3%. La primera és Navarra amb un 53,9%. Se situa pràcticament 5 punts per sota de la taxa registrada l’any passat (57,9%), per sobre de la mitjana espanyola (que va ser del 46,7%). A més, les dades relatives al nivell d’estudis dels joves a les Illes Balears mostren pautes molt diferents de les de la mitjana espanyola amb un pes inferior del nivell corresponent als estudis universitaris i un major pes del nivell corresponent als estudis primaris.

Amb referència als índexs de qualitat del treball, la posició de les Illes Balears es manté en els escenaris base, tradicional i intermedi, i empitjora en l’escenari innovador. Les Balears han perdut més posicions relatives respecte d’altres regions espanyoles en dimensions como la cohesió social i el mercat de treball; la qualificació, les habilitats i l’aprenentatge; les relacions laborals, i la relativa a les condicions del lloc de feina. Milloren en dimensions com la de salaris i productivitat o benestar i protecció social.

Una anàlisi dels indicadors de l’Estratègia europea per a l’ocupació ens mostra que les diferències durant l’any 2009 respecte dels objectius del 2010 són, a Espanya, de –4,8 punts en taxes d’ocupació, -5,8 punts en taxa d’ocupació de dones i -1,9 punts en taxa d’ocupació de majors de 55 anys.

L’activitat desenvolupada durant l’any 2009 pel FOGASA i per la Inspecció de Treball evidencia també l’impacte de la crisi en el mercat de treball de les Illes Balears. Del total d’actuacions dutes a terme per Inspecció de Treball, destaquen les infraccions detectades en les àrees de seguretat social i ocupació i estrangeria. Pel que fa al FOGASA, durant el 2009 han augmentat de forma considerable les prestacions abonades, amb un increment del 532%, assolint-se els 32,7 milions d’euros.

Espanya figura entre els països amb una situació més desfavorable quant a l’increment de l’atur juvenil, de manera que aquest col·lectiu s’ha convertit en un dels més afectats per la crisi econòmica actual. Un reflex clar d’aquesta situació són les dades d’afiliació a la Seguretat Social, que l’any 2009 ens mostren que, malgrat l’augment de la població jove a les nostres illes, el percentatge d’afiliació ha disminuït un 29,9% en el període 2005-2009.

Pel que fa a la formació i l’orientació per a l’ocupació, l’any 2009 s’han desenvolupat a les Balears un ventall ampli d’accions de formació i orientació, com ara la formació per a col·lectius vulnerables i preferentment persones desocupades. El major volum d’accions correspon, entre d’altres, a formació complementària, administració i gestió, informàtica i comunicacions.

Quant a les dades i les característiques bàsiques de la negociació col·lectiva a les Balears —reiterant que es tracta d’una estructura de caire sectorial—, aquest any s’inclou en la memòria una anàlisi més exhaustiva de matèries, com la contractació laboral, el règim salarial, el temps de feina, la formació professional i la conciliació laboral i familiar. També s’hi inclouen dades relatives a la conflictivitat laboral i la resolució de conflictes, de caire judicial i extrajudicial, i es fa referència, no tan sols a l’activitat duta a terme pel Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears, sinó també a les dades relatives als expedients de regulació de l’ocupació i la dinàmica de vagues a les Illes Balears i l’absentisme laboral. Finalment, pel que fa a la seguretat i la prevenció de riscs laborals, s’hi inclou un recull del més destacable en relació amb l’àmbit de la negociació col·lectiva, així com les principals dades relatives a la sinistralitat laboral, en què destaca el fet que durant l’any 2009 l’índex d’incidència ha experimentat un descens de 16,67 punts respecte de l’any 2008, que s’ha convertit en l’índex més baix des del 1999.

 

Tornar