RESUM CAPÍTOL 3.2

BENESTAR ECONÒMIC, DISTRIBUCIÓ DE LA RENDA I POBRESA

En aquest apartat s’analitza el nivell de benestar econòmic de les llars balears amb les darreres dades disponibles, corresponents a l’última fase econòmica expansiva fins al 2018. Els resultats plantegen, amb una mirada del conjunt dels darrers anys, una millora notable de la capacitat adquisitiva mitjana de les llars balears en paral·lel a la del conjunt espanyol, mentre que la distribució mostra una tendència definida de disminució de les desigualtats i del risc de pobresa.
Concretament, els ingressos mitjans es troben un 6 % per sobre de la mitjana espanyola i situen les llars balears en un bloc de regions —juntament amb Navarra, Madrid, Catalunya, el País Basc i la Rioja— clarament distanciat per sobre de la resta. És especialment remarcable el bot en la millora de les dades d’ençà del 2015, un fet que en qualsevol cas s’ha d’interpretar amb una mínima mirada llarga amb les dades de l’enquesta de condicions de vida (ECV), ja que les dades del darrer any mostren una reducció de la renda per capita.
Quant a la distribució de rendes, els indicadors de desigualtat de les Balears mostren resultats clars de disminució de les desigualtats en paral·lel a la recuperació econòmica, la millora salarial i la intensa creació d’ocupació dels darrers anys. Així, l’any 2018 mostra valors de l’índex de Gini inferiors als del conjunt espanyol —0,29 i 0,33, respectivament—. Per primera vegada i des d’una perspectiva europea, els valors de desigualtat de les Balears se situen per davall de la UE-28.
Quant als indicadors de pobresa, es detecta un percentatge més baix a les Balears de llars en risc de pobresa que a Espanya. Així, la taxa de risc de pobresa de les Balears se situa en un 18,1 %, mentre que al conjunt espanyol és d’un 20,7 %. En termes absoluts, aquesta taxa suposa que l’any 2018 a les Balears hi havia 204.332 persones en risc de pobresa. Igual que per als indicadors de desigualtat, la taxa de pobresa continua assolint uns valors dels més alts entre els països europeus, si bé en tendència a la convergència.