RESUM CAPÍTOL 1.3

Indústria i energia

Sens dubte, l’element transcendental i que limita la capacitat inferencial de l’informe sobre la indústria balear és la presència, en data d’avui, de la COVID-19. Aquesta pandèmia desvirtua totalment qualsevol projecció futura sobre la base de les dades presents i passades.
L’evolució de la producció a la indústria balear continua presentant una pèrdua de representativitat dins l’economia balear, però en termes de llocs de feina el comportament millora des del 2014, passant d’un pes dins el total de l’economia d’un 6,6 % a un 7,2 % el 2018.
Quant al nombre d’empreses que componen la indústria, s’observa un creixement del 6,5 % el 2018 respecte a l’any anterior. Quant al nivell de llocs de feina, el 2018 continua en recuperació, amb més dinamisme en el règim d’assalariats —creixen un 3 %— que en el règim especial d’autònoms —amb un 1 %—, però s’aprecia en els dos grups un cert alentiment de la generació de llocs de feina.
Els ingressos del sector industrial han caigut el 2016 un 2,7 % respecte a 2015, on el 43,4 % correspon al grup de subministrament d’electricitat; seguit d’indústries manufactureres, amb un 41,1 %; compartint el primer grup el lideratge amb una productivitat aparent del factor treball i amb la quota d’excedents més elevada.
El 2018 ha presentat també un increment de facturació elèctrica respecte a l’any anterior (1,8 %), amb un comportament més dinàmic a Eivissa, amb un augment de facturació del 3 %, i a Formentera, amb un 3,6 %.
Quant a les indústries relacionades amb la construcció, el 2018 hi ha registrades 90 pedreres a les Illes Balears, de les quals un 80 % són a Mallorca, un 12 % a Menorca, i la resta, a Eivissa i Formentera.