RESUM CAPÍTOL 1.12

SOCIETAT DEL CONEIXEMENT I DE LA INFORMACIÓ

Per segon any consecutiu, el 2018, les Illes Balears va ser la comunitat autònoma que més va augmentar la despesa executada respecte a l’any anterior. Malgrat aquest augment, aquest valor només representa un 0,9 %. Pel que fa a la distribució sectorial de la despesa, la despesa en R+D que van dur a terme les empreses ha tornat a augmentar considerablement en comparació als anys anteriors, concretament un 49,6 % respecte a l’any abans, arribant als 43,8 milions d’euros, un valor superior a la despesa realitzada pels centres de recerca de l’Administració pública.
El nombre d’investigadors de les Illes Balears han augmentat un 14,18 % respecte al 2017 (la mitjana nacional se situa en un 5,2 %) i és la comunitat autònoma que més ha augmentat aquest valor, seguida de Cantàbria, amb un 9,39 %, però només hi ha tres investigadors per 1.000 persones de la població activa a les Illes Balears, mentre que a Espanya aquesta ràtio se situa a 6,14.
Pel que fa a la despesa en innovació, a les Illes Balears el 33,91 % de la despesa en activitats innovadores es dedica a l’R+D interna, i nomes el 12,6 %, a l’adquisició externa d’R+D. En canvi, la mitjana nacional dedica el 43,03 % en despesa a activitats en R+D interna i el 45,3 % a altres activitats innovadores (excloent R+D interna i externa).
En equipament i ús d’internet, tant la ciutadania com les empreses de les Illes Balears es troben una mica per davall de la mitjana estatal, tot i augmentar respecte al període anterior. De l’equipament a les llars continua destacant la disposició de telèfon mòbil, que arriba al 99,2 %; la connexió a internet, i també la banda ampla. Pel que fa als usos, a les Illes Balears el 94,6 % dels ciutadans ha utilitzat internet alguna vegada i el 70 % hi ha fet compres alguna vegada. La missatgeria instantània passa per primera vegada a ser el servei d’internet més utilitzat (90,4 %), per davant de la recerca d’informació sobre béns i serveis (74,3 %).
En referència a les empreses de deu i més treballadors, la connexió a internet baixa lleugerament i se situa en el 97,3 %. La forma de connexió predominant continua sent la banda ampla fixa, amb un 94,4 %, la banda ampla mòbil ja se situa en el 73,9 %, i la fibra òptica, en el 71,2 %. De les empreses amb connexió a internet, 3 de cada 10 tenen pàgina web, i puja l’ús de mitjans com les xarxes socials i els blogs, que passen del 50,8 % (2018) al 64,2 %. De les empreses de menys de deu treballadors, el 78,8 % disposa d’ordinador, i el 76,2 %, de connexió a internet, dades que freguen la mitjana estatal, mentre la banda ampla fixa se situa en el 78,5 %, i la mòbil, en el 68,9 %.
Augmenta la quantitat de persones que durant els darrers dotze mesos i per motius particulars han interactuat amb les administracions o serveis públics a través d’internet, arribant al 61,2 %.