RESUM CAPÍTOL 1.11

MEDI AMBIENT

A l’apartat de meteorologia destacam que a les comparatives interanuals, malgrat que l’interval es mou un any a cada memòria, la tendència continua sent que les pluges disminueixen i les temperatures augmenten, un fet que queda més palès si es retrocedeix més en l’interval interanual.
Respecte a la qualitat de l’aire, tant pel que fa als gasos acidificadors com als precursors de l’ozó i als d’efecte hivernacle, se segueix una tendència a l’alça, si bé amb un pendent inferior a l’augment observat un any enrere.
En aquesta memòria hem inclòs un apartat d’aigua per a consum humà que inclou conceptes més amplis que el de l’aigua dessalada que es va tractar a la memòria anterior. Amb aquesta informació es fa palesa la pèrdua d’aigua per la comparació, a totes les illes, entre l’aigua subministrada i la consumida. També a l’apartat de l’aigua s’ha pogut disposar d’informació respecte a depuració d’aigües, informació tan important des del punt de vista mediambiental com des de la nostra principal indústria.
En relació amb el medi terrestre, hem disposat d’informació més exhaustiva respecte de la Xilella fastidiosa, que la que disposàrem a la memòria anterior. Com a novetat, també hi hem inclòs un apartat d’agricultura ecològica, una pràctica que guanya força amb el pas dels anys.
A l’apartat de biodiversitat, a la memòria 2019 hi hem inclòs informació de la qual no disposàrem l’any anterior. Hi ha dades sobre les autoritzacions atorgades en espais naturals protegits, actualització sobre arbres singulars catalogats, dades sobre avaraments de tortugues i cetacis, sobre Posidonia oceanica, així com dades sobre caça a Mallorca i Menorca, a més d’altres apartats que ja sortien a la memòria de 2018.
Pel que fa al medi marí ens hem trobat amb l’inestimable ajut de l’informe Mar Balear, amb el qual hem pogut ampliar la informació d’apartats que ja sortien a la memòria de 2018 però que ha servit per adonar-nos de la manca d’informació sobre importants indicadors que donen l’estat mediambiental de la mar, de la qual cosa en fem esment al final de l’apartat.
Pel que fa a l’energia, destacam l’important augment de la d’origen eòlica i solar, un fet que fa pensar que estam una passa més a prop de la descarbonització. També és important la declaració d’emergència climàtica, que corre el perill de quedar en paper mullat després del pas de la COVID-19.
En referència al territori, disposam de dades de Mallorca i Menorca, però no de les Pitiüses. Hem intentat homogeneïtzar la informació respecte d’anys passats, però no sempre ho hem aconseguit.
Hem inclòs enguany una referència a l’indicador de pressió humana (IPH) perquè es tracta d’una dada de gran repercussió mediambiental.
Finalment, a l’apartat de residus, no tenim dades de Formentera, però sí de tots els altres conceptes continguts a la memòria de 2018.