Memòria 2007 del CES
 
RESUM .3.10. POLÍTIQUES D'IGUALTAT I INDICADORS DE GÈNERE

 

Les accions polítiques a favor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones es converteixen, a dia d’avui, en uns dels pilars fonamentals de la política i dels acords internacionals sobre la matèria. Una de les novetats més destacades d’aquesta norma fa referència a la promoció de la igualtat d’oportunitats en l’àmbit de la participació política, amb una clara voluntat de garantir la presència equilibrada de les dones i els homes en l’esfera representativa. A les Illes Balears, el nou Estatut d’autonomia, recentment aprovat mitjançant la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, fa palès el compromís dels poders públics (estatals, autonòmics i locals) respecte de l’eliminació necessària de la discriminació de la dona, sigui quina sigui la seva circumstància o condició i en qualsevol àmbit de la vida.

Quant als indicadors de gènere demogràfics, cal destacar l’esperança de vida, un indicador històricament favorable a les dones; també destaca que la dels homes i les dones sigui una mica més alta a les Balears que a l’Estat espanyol, En l’estructura de la població de les Illes pel que fa al sexe, hi predomina a grans trets un cert equilibri, tot i que els homes estiguin una mica per sobre en els primers grups d’edat i en les edats laborals i l’índex d’envelliment sigui clarament favorable a les dones. Els índexs de feminitat per nacionalitat estrangera a les Illes Balears estan per sobre de la mitjana espanyola, fet que no es dóna en el cas dels homes. L’índex de dependència és un dels indicadors que mostra un descens respecte de les dades de 1996. La taxa de natalitat a les Balears es manté per sobre de l’espanyola. L’edat mitjana en què s’és mare és uns punts més alta que ara fa deu anys, entorn de 30 anys. Segons dades relatives a la interrupció voluntària de l’embaràs, es pot comprovar com aquest fet es dóna amb més profusió en el cas de les solteres en el segment dels 20 als 24 anys. Els indicadors de gènere de poder i presa de decisions analitzen la igualtat d’oportunitats i els òrgans de poder.

Els indicadors de gènere de conciliació laboral, familiar i personal assenyalen que els homes pràcticament no demanen permisos per maternitat ni excedències per cuidar fills. Els indicadors de gènere del mercat laboral analitzen aspectes referits a les taxes d’activitat i les taxes d’ocupació diferencial per sexe, que es manté, tant a Espanya com a les Balears, de forma favorable als homes. Pel que fa als indicadors de la violència de gènere, cal destacar que el nombre de dones agredides no ha deixat d’augmentar a les Illes i a l’Estat. Aquesta taxa és superior a les Illes que a la de l’Estat. Finalment, els indicadors de gènere en l’educació mostren que el percentatge total de dones en aquest àmbit és més elevat a les Balears, amb un 70,9%, mentre a l’Estat el percentatge és d’un 67%.

Tornar