Memòria 2007 del CES
 
RESUM. 1.5. EL SECTOR PRIMARI

 

Segons les dades de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, el sector primari ha tingut el 2007 una producció final del VAB a cost de factors de 235,59 milions d’euros, dels quals el 86,71% correspon al subsector agrari i ramader; un 10,50%, al subsector pesquer, i la resta, el 2,77%, al subsector forestal. Aquesta magnitud representa un lleuger increment de la producció (en euros corrents) de prop del 5,74% respecte del 2006. La situació del sector primari es pot resumir en els aspectes següents:

a) Es registra un increment del 4,62% dels treballadors del sector primari afiliats a la Seguretat Social. Aquest increment es concentra en els afiliats al Règim General, mentre que es constata una important disminució dels treballadors afiliats al règim especial agrari i especial de la mar. Una part de l’increment del règim general fou d’afiliats de nacionalitat estrangera, molt especialment extracomunitaris.

b) Es produeix un augment de la producció agrària respecte de l’any anterior, sobretot com a conseqüència dels increments en hortalisses, patata, llet i aqüicultura marina. D’altra banda, també augmenten les despeses de producció i disminueixen les subvencions.

c) La producció ramadera presenta un augment del 3,67% respecte de l’any anterior, disminueix la producció de carn i augmenta la producció de llet i d’altres productes ramaders.

d) El sector forestal presenta una variació lleugerament positiva. Cal destacar l’increment del valor de la producció de fusta i llenya i també de la producció de caseres, que presenten un increment de superfície.

e) El subsector pesquer experimenta una petita disminució en els crustacis, un retrocés més gran en els mol·luscs i petites recuperacions en els peixos, si bé encara incideixen la problemàtica biològica de determinades espècies, factors de comercialització, els increments de costs d’explotació i la progressiva reducció dels actius en el sector. L’aqüicultura marina ha tingut un fort augment respecte del 2006.

f) Pel que fa a les propostes per a aquest any de la Conselleria, cal esmentar que continua la promoció de productes de les Illes Balears, les campanyes de proveïment de llavors i fitosanitaris, els cursos de formació per a agricultors, la gestió i la protecció dels recursos marins, les campanyes ramaderes d’eradicació de malalties i l’assistència tècnica del Laboratori de Sanitat Vegetal. Com a novetats més destacables, cal remarcar la vigilància de les reserves marines; la nova orientació de la promoció agroalimentària fomentada en la dieta mediterrània i l’oleoturisme, i les noves aplicacions informàtiques en la gestió de la comptabilitat vitivinícola.

Tornar