Segons les dades de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, el sector
primari ha tingut el 2007 una producció final del VAB a cost de
factors de 235,59 milions d’euros, dels quals el 86,71% correspon
al subsector agrari i ramader; un 10,50%, al subsector pesquer, i
la resta, el 2,77%, al subsector forestal. Aquesta magnitud representa
un lleuger increment de la producció (en euros corrents) de
prop del 5,74% respecte del 2006. La situació del sector primari
es pot resumir en els aspectes següents:
a) Es registra un increment del 4,62% dels treballadors del sector
primari afiliats a la Seguretat Social. Aquest increment es concentra
en els afiliats al Règim General, mentre que es constata
una important disminució dels treballadors afiliats al règim
especial agrari i especial de la mar. Una part de l’increment del
règim general fou d’afiliats de nacionalitat estrangera, molt
especialment extracomunitaris.
b) Es produeix un augment de la producció agrària respecte de l’any
anterior, sobretot com a conseqüència dels increments en hortalisses,
patata, llet i aqüicultura marina. D’altra banda, també augmenten
les despeses de producció i disminueixen les subvencions.
c) La producció ramadera presenta un augment del 3,67% respecte
de l’any anterior, disminueix la producció de carn i augmenta
la producció de llet i d’altres productes ramaders.
d) El sector forestal presenta una variació lleugerament positiva.
Cal destacar l’increment del valor de la producció de fusta i
llenya i també de la producció de caseres, que presenten un
increment de superfície.
e) El subsector pesquer experimenta una petita disminució en els
crustacis, un retrocés més gran en els mol·luscs i petites recuperacions
en els peixos, si bé encara incideixen la problemàtica
biològica de determinades espècies, factors de comercialització,
els increments de costs d’explotació i la progressiva
reducció dels actius en el sector. L’aqüicultura marina ha tingut
un fort augment respecte del 2006.
f) Pel que fa a les propostes per a aquest any de la Conselleria,
cal esmentar que continua la promoció de productes de les Illes
Balears, les campanyes de proveïment de llavors i fitosanitaris,
els cursos de formació per a agricultors, la gestió i la protecció
dels recursos marins, les campanyes ramaderes d’eradicació de
malalties i l’assistència tècnica del Laboratori de Sanitat
Vegetal. Com a novetats més destacables, cal remarcar la
vigilància de les reserves marines; la nova orientació de la promoció
agroalimentària fomentada en la dieta mediterrània i
l’oleoturisme, i les noves aplicacions informàtiques en la gestió
de la comptabilitat vitivinícola.