Memòria 2007 del CES
 
RESUM. 1.13. MEDI AMBIENT

 

En l’àmbit internacional, cal destacar el Pla d’acció de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic per tractar la problemàtica derivada del canvi climàtic i establir una sèrie de mesures per pal·liar-ne els efectes negatius.

Pel que fa a l’evolució interanual de les reserves d’aigua, a Mallorca es registra un augment del 5,1% respecte de l’any anterior, a Menorca es manté pràcticament constant, mentre que a Eivissa experimenta un retrocés del 8,7%.

Així mateix, cal destacar el significatiu augment del 124,6% interanual registrat en l’energia d’origen fotovoltaic a Eivissa, malgrat que l’energia d’aquest origen només representa l’1,55 % del total de l’energia obtinguda de règim especial en el conjunt de les Illes Balears. Totes les energies experimenten un augment, amb l’excepció de la generada a partir dels residus sòlids a Mallorca. Així i tot l’energia obtinguda per aquesta via continua essent la de més pes en el total de l’energia de règim especial de les Illes Balears, amb un 88,3 %. Amb referència als residus, és important l’augment de la recollida selectiva, especialment a les Pitiüses. Quant a les aigües residuals, s’ha produït un augment del cabal total depurat a Mallorca, mentre que a la resta d’illes es produeix un retrocés. Pel que fa a la neteja del litoral, les recollides d’Eivissa superen per primer cop les de Mallorca, com a conseqüència directa del vessament del vaixell Don Pedro al port d’Eivissa.

En l’apartat del patrimoni natural, el 2007 es registraren 113 incendis forestals, amb un total de 127,36 hectàrees cremades, la qual cosa indica una disminució tant del nombre d’incendis respecte de l’any anterior com de la superfície afectada. També són destacables les repoblacions forestals, la continuació del projecte Live Posidònia i l’Estratègia de sanitat forestal.

En el BOIB número 54, ext. d’11 d’abril de 2007, es va publicar el Decret 19/2007, de 16 de març, pel qual s’aprova el Pla d’ordenació dels recursos naturals de la serra de Tramuntana.

Amb relació a l’Agenda Local 21, els 67 municipis de les Illes el canvi climàtic. Aquest pla s’estructurarà en 6 línies d’actuació sectorials, definides d’acord amb les principals necessitats d’incidència detectades en l’anàlisi de l’evolució de l’emissió de gasos a les Illes Balears i els balanços anuals elaborats per la Direcció General de Canvi Climàtic.

Tornar